La Casa de Papel seizoen 5: alles dat je moet weten

La Casa de Papel seizoen 5: alles dat je moet weten

La Casa de Papel is een van de populairste shows op Netflix en het vierde seizoen eindigde met een geweldige cliffhanger. Dus eh… wanneer komt dat vijfde seizoen naar Netflix? We zetten alle info even voor je op een rijtje!

Aan het einde van La Casa de Papel seizoen 4 (of seizoen 2, deel 2; het is maar hoe je het bekijkt) zijn Tokyo, Denver, Rio en de rest van de bende nog steeds omsingeld door de politie in de Bank van Spanje. Een vervolgseizoen is dus een vanzelfsprekendheid, maar hoe staat het daar precies mee? Dit hebben we kunnen vinden!

De trailer van La Casa de Papel: deel 5: Volume 1
We hebben er lang op moeten wachten, maar begin augustus was ie eindelijk daar: de trailer voor het vijfde seizoen van La Casa de Papel. De eerste beelden beloven een zenuwslopende ontknoping…

La Casa de Papel seizoen 5: releasedate
Seizoen 5 wordt ook meteen het laatste seizoen van de Spaanse serie… Gelukkig belooft bedenker Alex Pina (via What’s on Netflix) wel dat de laatste afleveringen enorm memorabel worden: “Het is ook het meest epische en spannende seizoen.” Leuk om te weten is dat het slotseizoen bestaat uit tien episodes: dat is twee afleveringen meer dan normaal. Misschien iets minder leuk: het seizoen wordt opgesplitst in twee delen. De eerste vijf afleveringen verschijnen op 3 september 2021 en de laatste vijf volgen op 3 december 2021.

Waarom stopt La Casa de Papel na seizoen 5?
De Spaanse misdaadserie werd een wereldwijde hit en waarschijnlijk zouden Alex Pina en Netflix het liefst nog heel wat seizoenen van de serie maken. Dat wordt echter steeds lastiger! Vóór La Casa de Papel waren alle acteurs vrij onbekend, maar daar is verandering in gekomen… Het wordt té moeilijk om alle sterren tegelijk bij elkaar te krijgen, omdat ze steeds meer internationale rollen spelen. Úrsula Corberó is binnenkort bijvoorbeeld te zien in de nieuwe G.I. Joe-film Snake Eyes.

Recap: La Casa de Papel seizoen 4
Nadat Lissabon het hele vierde seizoen in handen van de politie was, zetten de Professor en Marseille een gedurfd ontsnappingsplan in werking. Lissabon eindigt in de Bank van Spanje, waardoor de bende weer compleet is. Bíjna compleet moeten we zeggen, want de overenthousiaste beveiliger Gandía schoot de hulpeloze Nairobi (Alba Flores) door haar hoofd in de schokkendste scène van La Casa de Papel tot nu toe.
Terwijl de Professor nog aan het bijkomen is van de geslaagde reddingsactie om Lissabon te bevrijden, wordt hij gevonden door de geflipte rechercheur Alice Sierra (Najwa Nimri, ook bekend uit Vis A Vis).
In La Casa de Papel seizoen 4 vochten de bankrovers elkaar bijna continu de tent uit. De relatie tussen Tokyo en Rio stond op springen, nadat Rio zwaar gemarteld werd door de politie. Om zijn trauma’s te verlichten, sprak hij veel met Stockholm (Esther Acebo), maar daardoor dacht Denver weer dat Rio achter zijn vriendin aan zat! De gepasseerde controlfreak Palermo liet ondertussen de gestoorde killer Gandía vrij die het team ongelooflijk veel problemen bezorgde. Palermo vond achteraf dat hij niet zo slim bezig was geweest, en maakte het goed met Helsinki die eerder erg gekwetst was na een onenightstand.
De vervelende Artúro (Enrique Arce) maakte ondertussen gebruik van de gijzeling door zijn medegijzelaars te drogeren én te bepotelen! Alleen Manila (Belén Cuesta), een nieuw lid van de bende dat undercover tussen de gijzelaars zat, wist Artúro’s plannen te voorkomen; zij joeg een (welverdiende!) kogel in zijn been!
Oh ja, en dan waren er natuurlijk nog 1.000 politieagenten die La Resistencia omsingelden… Het team is zwaar gehavend, maar de neuzen staan gelukkig weer dezelfde kant op!

Het verhaal van La Casa de Papel seizoen 5
Dat de Professor moet ontsnappen aan Sierra is evident: zonder zijn leiding is de bankoverval gedoemd te mislukken. Mogelijk speelt Marseille hierin een rol, maar het zou ook helemaal anders kunnen gaan.
De politie vroeg Alice Sierra om de schuld op zich te nemen voor het martelen van Rio, maar ze besloot juist te vertellen dat alle hotemetoten van de politie achter deze misdaad zaten! Sierra’s carrière is voorbij (en de gevangenis dreigt!). Dus mogelijk… wil ze zich juist aansluiten bij La Resistencia? Sierra heeft een kind op komst, kan nergens heen én zint op wraak op het Ministerie van Justitie. Gooit ze dat allemaal weg om de Professor dwars te zitten?
Er is verder nog weinig bekend over het verhaal van La Casa de Papel seizoen 5, behalve dus dat de dievenbende aan het begin hiervan al meer dan 100 uur opgesloten zit in de Spaanse bank. En voor het eerst lijken ze geen ontsnappingsplan te hebben. Hoe moeten ze zich hier in vredesnaam uit redden? Net wanneer het lijkt alsof het niet erger kan worden, komen ze alweer tegenover de volgende vijand te staan: het leger. Het einde van de grootste overval uit de geschiedenis nadert… Maar wat ooit begon als een roof, lijkt nu te veranderen in een oorlog!
Bovendien staat in de aftiteling van seizoen 4 mogelijk een dikke hint naar het nieuwe seizoen! De aftiteling eindigt met een versie van Bella Ciao die wordt gezongen door… de Alice Sierra (Najwa Nimri)! Dat kán bijna geen toeval zijn, toch?

Denver en Stockholm kunnen ondertussen weer door een deur, maar de relatie tussen Tokyo en Rio is nog erg onzeker. Tokyo verliet Rio in seizoen 3 vanwege heftige bindingsangst, leek toch weer verliefd op hem, maar flirtte openlijk met Denver. Hopelijk kunnen ze het weer bijleggen, maar met een dode Nairobi en de omsingeling van de bank hebben ze wel andere dingen aan hun hoofd!
La Casa de Papel-bedenker Alex Pina heeft in verschillende interviews aangegeven dat hij met de serie graag eens een uitstapje zou maken naar een ander land; waarschijnlijk ergens in Zuid-Amerika. Alleen dat geldt nog niet voor het komende seizoen. Itziar Ituño gaf aan dat de huidige kraak in de Bank van Spanje in seizoen 5 eindigt. Mogelijk gaat La Resistencia in seizoen 6 internationaal óf verschijnen er daarna een paar spin-offs?

Cast in La Casa de Papel seizoen 5
Netflix heeft nog geen officiële castlijst voor La Casa de Papel seizoen 5 vrijgegeven. We gaan er gewoon vanuit dat Tokyo (Úrsula Corberó), De Professor (Álvaro Morte), Lissabon (Itziar Ituño), Denver (Jaime Lorente), Rio (Miguel Herrán), Helsinki (Darko Peric), Marseille (Luka Peros), Stockholm (Esther Acebo), Palermo (Rodrigo de la Serna), Manila (Bélen Cuesta) én de doodvervelende Artúro (Enrique Arce). Najwa Nimri is ongetwijfeld te zien als oud-rechercheur Alice Sierra, maar of dat als vijand of bondgenoot is, is nog onduidelijk.
Er zijn ook twee nieuwe namen aan de cast toegevoegd: Sense8-acteur Miguel Ángel Silvestre en Patrick Criado. Wie zij gaan spelen is nog niet bekend.
In principe keren alle bekende gezichten dus terug, maar Nairobi (Alba Flores) is wel een twijfelgeval. Nairobi werd doodgeschoten en kreeg zelfs een soort uitvaart, dus haar zien we in elk geval niet meer in levenden lijve.
Betekent dit dat Nairobi helemaal uit La Casa de Papel verdwijnt? Niet per se: Berlin (Pedro Alonso) kwam aan het einde van seizoen 2 om het leven, en hij is nog stééds een vaste kracht in de serie door een groot aantal flashbacks. Nairobi-fans, en dat zijn er best veel, hoeven dus niet helemáál te wanhopen. Aan de andere kant vertelde Alba Flores in de docu La Casa de Papel: El Fenómeno dat ze “niets in het vooruitzicht heeft, en wel toe is aan een beetje rust”. We rekenen ons dus nog niet rijk, hoewel haar naam op IMDB wél genoemd wordt voor de eerste aflevering van seizoen 5. We gaan uit van een korte flashback…
Berlin zelf keert mogelijk ook terug, hoewel zijn verhaallijn na de flashbacks van de verliefde Palermo grotendeels uitgespeeld lijkt… We durven er geen geld op te zetten!

Het succes van La Casa de Papel bij Netflix
La Casa de Papel vertelt het verhaal van een groep criminelen, die onder de leiding van de briljante Professor Spaanse geldinstituten overvallen. Om rijk te worden, natuurlijk, maar óók om het gewone volk te inspireren om zich te verzetten tegen economische uitbuiting. Dat klinkt enorm politiek, maar de nadruk van de show ligt op de overvallers en hun tragische (soms bizarre!) levens.
De show verscheen eerst op de Spaanse zender Antena 3, maar werd daar na twee seizoenen stopgezet. La Casa de Papel was best geliefd, maar wist in Spanje geen records te breken. Dit veranderde toen Netflix de serie kocht. De show werd de best bekeken niet-Engelstalige show op het streamingplatform ooit!

Niet zo gek: het tempo ligt hoog, de personages zijn allemaal interessant, de show is sexy, spectaculair, cool en heeft al aardig wat iconische beelden opgeleverd (de rode overalls en Dalí-maskers!). Daarnaast speelt de Spaanse taal ook een rol: na het Mandarijn-Chinees is dat de meest gesproken taal ter wereld. In Zuid-Amerika zijn veel mensen helemaal loco van La Casa de Papel. De serie is niet altijd even geloofwaardig, maar in dit geval nemen we dat voor lief. De makers van de show probeerden de populariteit van de misdaadserie te verklaren in een documentaire: La Casa de Papel: El Fenómeno. Mocht je ‘m nog niet gezien hebben op Netflix: het is een behoorlijke aanrader!

Als je straks dan eindelijk seizoen 5 gezien hebt, en je even wil bijkomen van al die heftige beelden die je hebt gezien, dan is het tijd voor wat ontspanning. De perfecte manier om te ontspannen is toch wel door een wandeling te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Stubaier Höhenweg?

adminvlucht

Related Posts

10 feiten die jij nog niet wist over La Casa de Papel

10 feiten die jij nog niet wist over La Casa de Papel

Wat ging er mis op de set van La Casa de Papel?

Wat ging er mis op de set van La Casa de Papel?